English

Welkom bij Grupetto

Grupetto is een ensemble van viool, altviool, piano, klarinet en cello en stelt zich als doel waardevolle (ontspannings)muziek uit de voorbije eeuw te doen herleven.

Na 4 jaar opzoekingswerk brachten zij in 1996 als eersten de oorspronkelijke muziek die werd gespeeld op de Titanic, weer tot leven. Met het Titanic-programma speelde Grupetto gedurende drie seizoenen ruim 150 concerten.

Na het succes van het Titanic-project begonnen zij aan een tweede historische muzikale ontdekkingstocht, dit keer rond filmdiva en zangeres Marlene Dietrich.

Het derde project was 'In Flanders Fields', een indringende, zij het muzikaal zeer aangename multimediavoorstelling over de absurde gruwelijkheid van de Eerste Wereldoorlog. Met dit laatste programma werd Grupetto passend uitgeroepen tot het huisensemble van het Memorial Museum Passchendaele 1917 te Zonnebeke. 

Op hun zoektocht nog dieper in het collectieve Vlaamse geheugen kwamen ze in 2013 bij het middeleeuwse Vlaamse dierenepos Reynaert de vos, wat resulteerde in het muziektheaterprogramma  'Reynaert, Rossestreken!'

Naar aanleiding van 100 jaar Titanic in 2012 besloot Grupetto zijn eerste en erg succesvolle muziektheaterproductie te hernemen en hiermee het publiek opnieuw de kans te geven kennis te maken met de authentieke muziek die gespeeld werd tijdens de korte reis van het bekendste schip uit onze westerse geschiedenis. Voor deze herneming werd beroep gedaan op de bekende Vlaming Kurt Van Eeghem om het verhaal van de Titanic te vertellen.

Grupetto was in het herdenkingsjaar 2012 een tweede maal te gast in het Titanic-stadje Cobh in Ierland en werd internationaal geselecteerd om als enige de originele Titanic-muziek te spelen tijdens de Titanic Memorial Cruise, van Southampton tot New York, met als hoogtepunt hun optreden tijdens de plechtigheid boven de Titanic-wraksite.

Het vijfde project ‘George Gershwin, Rhapsody in Blue’ neemt de luisteraar mee naar het swingende New York en Hollywood van de jaren 1920 –’30 en de vriendschap tussen componist George Gershwin en zijn tapdansende muze Fred Astaire.