Grupetto & Kurt Van Eeghem: De Laatste Wals op de Titanic

In 2012 zal het exact 100 jaar geleden zijn dat de meest legendarische scheepsramp uit de geschiedenis plaatsvond.  In de nacht van 14 april 1912 voer de 'onzinkbare' R.M.S. Titanic tegen een ijsschots en even later vochten de 2.225 passagiers voor hun leven. Slechts 705 mensen zouden de ramp overleven.
Het scheepsorkest bleef, alsof er niets aan de hand was, opgewekte deuntjes en populaire melodiŽen spelen tot het water letterlijk over de voeten van de muzikanten stroomde.
'De Laatste Wals op de Titanic' is een eerbetoon aan die muzikanten en tevens een waarheidsgetrouwe reconstructie van wat er die nacht in 1912 door hen gespeeld werd.  Walsen en operettemelodiŽen en natuurlijk ook Amerikaanse ragtimedeuntjes, de eerste tophits van de moderne lichte muziek.
Zo'n 20 jaar geleden al begon de fascinatie en het onderzoek van Grupetto  naar de ramp met de Titanic en de authentieke muziekstukken.  Dat leverde in 1996 een bijzonder succesvol programma op waarmee het gezelschap gedurende drie seizoenen doorheen het Vlaamse cultuurlandschap toerde.  De CD-opname die in samenwerking met Radio 1 tot stand kwam, was meteen uitverkocht en werd opnieuw uitgebracht door Sony Music.

Grupetto was in het herdenkingsjaar 2012 een tweede maal te gast in het Titanicstadje Cobh in Ierland en werd internationaal geselecteerd om als enige de originele Titanicmuziek te spelen tijdens de Titanic Memorial Cruise, van Southampton tot New York, met als hoogtepunt hun optreden tijdens de plechtigheid boven de Titanic-wraksite.
Kurt Van Eeghem

Van Eeghem volgde een opleiding aan Studio Herman Teirlinck en aan de Theaterschool Amsterdam. Vanaf 1975 speelde hij theater bij verschillende gezelschappen, en met zijn eigen ensemble Het ei.
Hij begon zijn televisiecarriŤre in 1980 met korte sketches in het muziekprogramma Hitring als zijn toenmalige alter ego: de dandy RaphaŽl Goossens.
In 1982 nam hij zelf een single op: Cool hť, jongen?, samen met Jean-Marie Aerts.
In 1984 presenteerde hij de quiz "Namen Noemen" en later het comedyprogramma "Kurtoisie", waarin hij zich als het typetje Hilaire Sfeermaeckers profileerde als etiquette-kenner. Ook speelde hij vaak komische sketches waarbij hij Koning Boudewijn imiteerde.
Vanaf 1989 volgde de succesvolle quiz De Drie Wijzen, met panelleden als Jacques Vermeire, Kamagurka, Walter Grootaers. Hij verscheen daarin ook met een aantal typetjes in de beeldfragmenten.
Daarna presenteerde hij het radioprogramma "Heldenmoed" op Radio 1, en tot juni 2007 presenteerde hij "het Salon" op Radio 1. Af en toe zat hij in het panel van de satirische show De Rechtvaardige Rechters.


Het Volk, 1 maart 2001:
"Het Vlaamse ensemble GRUPETTO gaat de geschiedenis in als het enige ensemble dat wereldwijd een authentieke en historisch correcte reconstructie van de muziek, zoals die werd gespeeld in de nacht dat de Titanic zonk, maakte."

De Morgen, 11 februari 1998:
"De historisch correcte Grand Finale van de Titanic!"

Het Laatste Nieuws, 1997:
"De CD onderscheidt zich van alle andere Titanic-projecten door haar historische reconstructie."
Luisterfragmenten
Grupetto vzw - Bergstraat 20 - B-9660 Brakel - BelgiŽ-Europa - Grupettofoon/fax +32(0)55/42.76.50 - email info@grupetto.be
100 jaar na de ramp van de Titanic blijft het verhaal nog steeds tot de verbeelding spreken. En dus komt ook Grupetto (waarvan we in de voorbije jaren al producties hoorden rond Marlene Dietrich, Wereldoorlog I en Reinaert De Vos) opnieuw boven water met hun eerste thema-programma.
Als verteller gaat deze keer de enige Vlaming mee aan boord waarvan je zou geloven dat hij het indertijd zelf heeft meegemaakt: Kurt Van Eeghem.

duur: ca 80 minuten