Reynaert, Rossestreken!

Hofdag in het dierenrijk. Alle dieren klagen over wat Reynaert de vos hen heeft aangedaan. Koning Nobels dienaren, Bruun de beer, Tibeert de kater en tenslotte Grimbeert de das worden erop uit gestuurd om Reynaert voor de koning en het gerecht te brengen.
Zij zullen aan den lijve ondervinden hoe moeilijk het is een listige vos te verschalken… .

Dit wereldvermaarde Vlaamse dierenepos uit de tijd dat de dieren nog spraken, is het absolute hoogtepunt uit de Middelnederlandse literatuur, geschreven ca. 1250 door de geniale  lekenbroeder 'Willem die Madocke maecte'.

'Van den vos Reynaerde' is een verhaal in vele gelaagdheden en dubbele bodems over de schelmenstreken-en fratsen van een listige vos, maar is tegelijk een scherpe satire op mens en maatschappij.
'Gefundenes Fressen' dus voor het Grupetto-ensemble dat zijn muzikale beesten op dit dierenepos loslaat voor een muzikale klankschildering, met speciaal voor dit verhaal nieuw gecomponeerde muziek van Valentijn Biesemans.

Voordrachtkunstenaar Johan De Paepe bewerkte de tekst en kruipt voor deze gelegenheid in het vel van alle dieren (!). Daarnaast wordt er in deze voorstelling ook gebruik gemaakt van film als bewegend decor.

Doelpubliek: gezien het  karakter van het oorspronkelijke verhaal raden wij aan:  vanaf 12 jaar.

duur: 65 minuten


Johan De Paepe, voordrachtkunstenaar, tekstbewerking

Johan De Paepe is licentiaat Germaanse Filologie en theaterwetenschappen, kandidaat in de rechten en geagreggeerde voor het Hoger Secundair Onderwijs. Hij was van 1989 tot 1999 dramaturg-acteur-regisseur in HET PALEIS.
Hij richtte eind 1999 samen met Jos Dom het kindertheatergezelschap Tweelicht & Zoon op.
Hij won met zijn toneelstuk 'Koekeneiennegenmaanden' de Nestor de Tičreprijs '98-'99, uitgereikt door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
Hij is acteur, schrijft en regisseert, maakt vertalingen en bewerkingen, begeleidt producties dramaturgisch, verzorgt allerlei publicaties, is theaterdocent, schrijft kindertours voor musea, is losse medewerker van Stichting Lezen, doet stemregie van CD-roms, leent zijn stem voor allerlei cd-rom werk, tekenfilms en voice-overs. Hij is leraar Nederlands-theater aan het Sint-Ursulalyceum in Lier.
In 1996 was hij gastdocent "kindertheaterteksten in Vlaanderen en Nederland" aan de UIA. Hij is hoofdredacteur van dzJeM!, het blad van Jeugd en Muziek.
Hij vervult gastrollen op tv en is zanger van de rockcovergroep No Sheilas.

Grupetto vzw - Bergstraat 20 - B-9660 Brakel - België-Europa - Grupettofoon/fax +32(0)55/42.76.50 - email info@grupetto.be
Luisterfragmenten: een greep uit onze scčnemuziek: